Time Speed and Distance Aptitude Questions and Answers

Time, Speed and Distance aptitude questions and answers are solved with detail explanation and with appropriate formula.

Time, Speed and Distance Important Formulas

1. A boy covers a distance of 12 km in 3 hours. Find the average speed of the boy?

A. 3 km/hr

B. 4 km/hr

C. 5 km/ hr

D. 6 km/hr

View Answer

Answer: B

Explanation:

Distance = 12 km

Time = 3 hours

Speed=Distance/Time

Speed= 12/3=4 km/hr

Therefore the average speed of the boy is 4 km per hour.

2. Rahul runs at average speed of 4 kmh. If Rahul runs for 2 hours and 30 minutes, how far did he traveled?

A. 12 km

B. 11 km

C. 10 km

D. 15 km

View Answer

Answer: C

Explanation:

Rahuls Speed = 4 kmh

Rahul runs for 2 hours and 30 minutes = 2.5 hours

Distance=Speed×Time

Distance=4×2.5=10 km

Hence, Rahul has travelled 10 km in 2 hours and 30 minutes.

3. A Bus travels at speed of 90 km per hour. Find the Bus speed in meters per second?

A. 20m sec .

B. 22m sec

C. 24m sec

D. 25m sec

View Answer

Answer: D

Explanation

Speed of the bus is 90 km per hour. Let x = 90

Speed of the bus in meter per second

x×km/hr=(x×5/18)m/sec

=90×5/18=25m/s

4. A bikes travels at speed of 20m sec. Calculate its speed in kilometers per hour?

A. 65 m/s

B. 70 m/s

C. 72 m/s

D. 75 m/s

View Answer

Answer: C

Explanation:

Speed of bike in km/hr:

x×m/s=(x×18/5)km/hr

=20×18/5=72 m/s

5. A train running at the rate of 50 km per hour crosses a tunnel in 6 minutes. What is the length of the tunnel?

A. 5 km

B. 10 km

C. 12 km

D. 15 km

View Answer

Answer: A

Explanation:

First convert the speed of the train from km to meter.

x×km/hr=(x×5/18)m/sec

=50×5/18=125/9

Time = 6 x 60 = 360 sec

Distance=Speed×Time

Length of the tunnel=125/9×360=5000m or 5km

Hence, the length of the tunnel is 5km.

6. Rohan was walking at 2/3 of his usual speed, he was late for office by 8 minutes. What is Rohan usual speed?

A. 10 min

B. 12 min

C. 14 min

D. 16 min

View Answer

Answer: D

Explanation

Rohan new Speed = 2/3 ,of his usual time

Rohan new time is 3/2 of his usual time

(3/2 of his usual time)-usual time=8 min

3/2-1=8=>(3-2)/2=8

1/2 of his usual time=8

Usual Time=8×2=16 minutes

Hence, Rohan usual time 16 minutes

7. Speed of Train A and Train B are in the ratio of 5:4. If Train B runs 200 km in 5 hours, Find the speed of Train A?

A. 25 km

B. 30 km

C. 50 km

D. 55 km

View Answer

Answer: C

Explanation:

Let speed of train A and train B be 5x and 4x km/hr

Speed=Distance/Time

4x=(200/5)

4x=40→x=10 km/hr

Speed of Train A is 5x=5×10=50 km/hr